2. Digitaal

In de vorige aflevering heb ik het ‘analoge tijdperk’ gememoreerd. Ook ik denk nog wel eens met weemoed terug aan de tijd dat ik nog met fotorolletjes fotografeerde. Fotografie werd nog niet door iedereen omarmd, hoewel de laatste analoge camera’s al veel uit handen namen, zodat het al toegankelijker werd voor het grote publiek.
Dit is in een paar jaar tijd helemaal veranderd. Eind jaren ’90/begin jaren 00 begon de ontwikkeling van de digitale camera goed op stoom te komen.
Rond eind 2003 kocht ik mijn eerste digitale camera. Het was toen meer als gadget naast de ‘gewone’ fotografie met cameraatjes van Kyocera, Panasonic en Canon. Aardig, maar ook niet meer. Echter, toen Canon met de voor mij betaalbare EOS 350D kwam, ging het snel. Al gauw bleven de Minolta’s en de Zenza-Bronica thuis, en werd de 350D mijn werkpaard. Ik was in die tijd niet erg met fotografie bezig, beroepsmatig gezien, maar door deze camera kreeg ik wel weer lol in het fotograferen. De upgrade naar de Canon 400D was snel gemaakt. In november 2012 kwam de Canon EOS 6D op de markt, de camera die ik nu nog steeds gebruik, naast de recentelijk aangeschafte Fujifilm X-Pro2.
Het is nu digitaal dat de klok slaat. Het fotorolletje is vervangen door een chip, de doka is ontmanteld door de computer met applicaties als Lightroom (de lika?). In veel gevallen is de point-and-shoot compact camera vervangen door het camera systeem van de smartphone.
De kwaliteit is enorm toegenomen. Wie weet nog dat je bij de eerste generaties digitale camera’s goed op moest letten waneer je afdrukte? Tussen het moment van afdrukken en de opname maken zat soms aardig wat tijd… Had je een camera met 2 megapixels, dan had je een goede! Kom daar nu eens om, je wordt keihard uitgelachen.
Bij goed licht kun je met een smartphone goede opnames maken, en ook in slechtere lichtomstandigheden gaan ze steeds beter presteren. Zal de smartphone ooit de spiegelreflex – of de systeem camera gaan vervangen? Je kunt het nooit zeker weten, maar ik denk van niet, alleen al om het formaat van de chips. Hoe groter de chip, hoe meer en beter informatie vastgelegd wordt.
Wat betreft dynamisch bereik kunnen er zeker nog verbeteringen geboekt worden. Over het geheel genomen is de kwaliteit daarentegen al zo goed, dat ik een massale terugkeer naar de filmpjes niet zie gebeuren.