Nieuwe doka / profielfoto actie

Nieuwe doka

Zodra ik de titel getypt had, moest ik er aan denken dat het woord doka uit de pre-digitale tijd stamt. Voor wie het niet weet: dit staat voor donkere kamer. Vroeger moest je fotorolletjes in het donker ontwikkelen, of in ieder geval in het ontwikkeltankje doen. Ook het vergroten van de negatieven later kon het daglicht niet verdragen. Rood of geelgroen licht was toegestaan, het fotopapier reageerde daar niet op. Vandaar dus donkere kamer. Tja, nostalgie…

Na de reis door Australië vorig jaar, heb ik afscheid genomen van de Adobe applicaties als Lightroom en Photoshop. Ik heb geen zin in het abonnementen systeem dat tegenwoordig gehanteerd wordt. Ik had de laatste stand-alone versie van Lightroom, en die begon steeds meer te sputteren. Deze versie wordt ook niet meer geüpdate. Photoshop c.s. had ik al vervangen door de Affinity suite (Affinity Photo, Designer en Publisher), nu was Lightroom aan de beurt.

Ik heb gekozen voor Capture One Pro. Er hangt een eenmalig prijskaartje aan (je kunt je overigens ook abonneren), er is natuurlijk een leercurve, maar als je Lightroom gewend bent, vind je je weg al gauw. Bovendien zijn er vele tutorials op YouTube en zo te vinden.
Ik werk nu ruim een half jaar met C1. Wat vind ik dat een fijn fotobewerkingsprogramma! Je kunt werken met lagen, je kunt heel precies lokale bewerkingen of (kleur)correcties uitvoeren. Zeker met de laatste update is het een feest: retoucheren is een stuk gemakkelijker geworden. Ook is een mooie Before-After tool toegevoegd. Voor het ‘normale’ doka werk zijn geen uitstapjes naar Photoshop of Affinity Photo meer nodig. Kortom, ik heb er veel schik mee!

Het Before-After scherm van Capture One Pro

Het leuke van Capture One is dat voor Fuji, Canon, en sinds kort ook voor Nikon, versies beschikbaar zijn alleen voor die camera’s. Alle basisfunctionaliteit zit er in. En het is voor Canon, Fuji en Nikon fotografen nog gratis ook!

Een ander punt is dat ik hierdoor bestaande foto’s herbekijk, en opnieuw ontwikkel (C1 kan overigens ook de Lightroom bibliotheek importeren, met behoud van de meeste bewerkingen. Ik zie het echter als een kans om mijn foto archief op te schonen. Ik importeer dus beetje bij beetje de foto’s die in Lightroom bewerkt zijn).

Een frisse blik levert vaak ook nieuwe waarderingen. Foto’s die de top in eerste instantie (net) niet gehaald hebben, zie ik nu als pronkstukken. Omgekeerd komt – gelukkig – minder voor: eerdere als top gemerkte foto’s blijven dat meestal wel.

Profielfoto actie

De kappers zijn al weer een tijdje aan het werk, dus de kans is groot dat je corona-kapsel verleden tijd is. Het is een goed moment om te kijken of je profielfoto’s aan een update toe zijn.

In de maand juni is het laten maken van profiel foto’s extra voordelig! In plaats van €54,95 betaal je nu slechts €34,95!

Bel, WhatsApp, Signal of sms me om een afspraak te maken

Vind je dit leuk?

Deel de blogpost op je social media!

LinkedIn
Facebook
WhatsApp
error: Alert: Content is protected !!