René Maagdenberg

La Photographie Pure

Het resultaat bracht een mengelmoes van emoties naar boven. Emoties die ook zeer interessant waren om voor jezelf eens op te reflecteren, denk aan: afschuw, bewondering, schaamte, verlegenheid, verbazing en ook niet onbelangrijk: acceptatie. Maar slechts één gevoel sprong er met kop en schouders bovenuit: TROTS. Dankjewel, René.

Rhea

Ik was rond twaalf jaar oud, toen ik mijn eerste camera kocht. Vanaf die tijd heb ik, met een enkele onderbreking,  foto’s gemaakt. Landschappen, de stedelijk omgeving, details, abstracties, ik vond alles leuk om te doen. Met mensen had ik echter wat meer moeite…

Ik heb vooral in zwartwit gefotografeerd. De negatieven ontwikkelen, en vooral het afdrukken in de doka vond ik heerlijk. Zo bezien mis ik het analoge nog wel. Ik vind echter de voordelen van digitaal groter dan het genot van het zelf vergroten in de doka. Bovendien vind ik het weinig zin hebben om analoog te fotograferen, en vervolgens de negatieven zo snel mogelijk te digitaliseren…

uit mijn comfort zone

Een paar jaar geleden voelde ik dat ik, als ik als fotograaf vooruit wilde komen, uit mijn comfort zone moest treden.

Dat was portretfotografie, een tak in de fotografie waar ik me onzeker bij voel(de). Om het ongemak nog wat verder op te voeren richtte ik me op dat wat ik “la photographie pure” noem (pure fotografie klinkt in het Nederlands meer naar een reep chocola). Mijn project Portraits Purs is hierin richting gevend geweest, en heeft ook mijn kijk op fotografie drastisch veranderd (meer hierover).

Het is heel bevredigend om samen goede en mooie portretten te maken. Portretten, die recht doen aan de persoon.

Eerlijke fotografie

Om me nu tot portretfotografie te beperken: in mijn visie ben jij mooi zoals je bent. Jij bent uniek. Hoe jij in je leven staat wordt onder andere door jouw ervaringen, leeftijd en karakter gedefinieerd. Elk deel draagt bij aan wie je bent, en wat je uitstraalt. Het toont je kracht, én je kwetsbaarheid. Het maakt jou tot mens.

missie

Het is mijn missie om recht te doen aan jou als mens, of het voor een puur portret is, een persoonlijk of zakelijk portret, of een profielfoto.

Wil je meer weten over mijn ‘drive’ voor pure fotografie? Lees hier over puur op de foto.

Het idee van “photographie pure” beperkt zich niet tot portretfoto’s. Het is de visie van waaruit ik leef en fotografeer: met respect voor mens, natuur en milieu.

Ik werk het liefst in monochroom (zwart-wit). Je kunt dan meer met de sfeer spelen: gras is groen, maar hoe grijs maak je dat? Kleurenfotografie heeft ook zijn charmes, en werkt heel goed in specifieke gebieden. Ik vind dat kleur vaak afleidt. In monochroom raak je meer de kern.

error: Alert: Content is protected !!