zelfportret met spiegel

La Photographie Pure

Het resultaat bracht een mengelmoes van emoties naar boven. Emoties die ook zeer interessant waren om voor jezelf eens op te reflecteren, denk aan: afschuw, bewondering, schaamte, verlegenheid, verbazing en ook niet onbelangrijk: acceptatie. Maar slechts één gevoel sprong er met kop en schouders bovenuit: TROTS. Dankjewel, René.

Sinds mijn twaalfde heb ik, met een enkele onderbreking, foto’s gemaakt. Landschappen, de stedelijk omgeving, details, abstracties, hier en daar een bruiloft; ik vond alles leuk om te doen.

Ik heb vooral in zwartwit gefotografeerd. Zwartwit vind ik meestal sprekender dan kleur. Het boort een diepere laag aan, die met kleur in de regel niet geraakt wordt.

De negatieven ontwikkelen, en vooral het afdrukken in de doka vond ik heerlijk. Zo bezien mis ik het analoge nog wel. Ik vind echter de voordelen van digitaal groter dan het genot van het zelf vergroten in de doka. Bovendien vind ik het weinig zin hebben om analoog te fotograferen, en vervolgens de negatieven zo snel mogelijk te digitaliseren…

portretfotografie

Een paar jaar geleden omarmde ik portretfotografie. Het project Portraits Purs is hierin richting gevend geweest. Dit heeft ook mijn kijk op fotografie aanzienlijk veranderd (meer hierover).

Jij bent jij, en daar is er maar één van! Dat zichtbaar maken kan ik als geen ander. Bij mij ben je wie je bent, en dat is oké! Je hebt geen franjes nodig om in jezelf te geloven. Je bent goed zoals je bent.

Het is heel bevredigend om sámen goede en mooie portretten te maken. Portretten, die recht doen aan jou.

eerlijke fotografie

Om me nu tot portretfotografie te beperken: in mijn visie ben jij mooi zoals je bent. Jij bent uniek. Hoe jij in je leven staat wordt onder andere door jouw ervaringen, leeftijd en karakter gedefinieerd. Elk deel draagt bij aan wie je bent, en wat je uitstraalt. Het toont je kracht, én je kwetsbaarheid. Het maakt jou tot mooi mens.

Met mijn foto’s wil ik recht doen aan jou als mens, of het voor een puur portret is, een persoonlijk of zakelijk portret, of een profielfoto. Ik ben als het ware tolk van jouw zelfbeeld.

Wil je meer weten over mijn ‘drive’ voor pure fotografie? Lees hier over puur op de foto.

Het idee van “photographie pure” beperkt zich niet tot portretfoto’s. Het is mijn levenshouding, de bron van waaruit ik fotografeer: met respect voor mens, natuur en milieu.

Ik werk het meest in monochroom (zwart-wit). Dit komt wellicht door mijn achtergrond in de analoge tijd. Maar het geeft ook meer creatieve mogelijkheden. Kleurenfotografie heeft ook zijn charmes, en werkt heel goed in specifieke gebieden.

Ik ben van mening dat kleur (vaak) afleidt. In monochroom raak je meer de kern.

error: Alert: Content is protected !!