Profielfoto

Regelmatig zie ik posts langs komen waarin de poster/postster vraagt om te helpen een keuze te maken uit een aantal {profiel)foto’s. Het kan nuttig zijn om reacties te peilen. Aan de andere kant vraag ik me af of degene dan wel echt blij is met de foto’s.

Je voelt intuïtief wel aan of de foto je blij maakt. En als je geen keuze kunt maken, omdat elke foto waaruit te kiezen valt je blij maakt, waarom ze dan niet om de beurt in je profiel plaatsen!

Wat vind ik een goede profielfoto?

Ik ben een monochroom fotograaf. Ik werk het liefste met zwart-wit foto’s. Heel vaak leidt kleur maar af. Zoals Ted Grant (de ‘vader’ van de Canadese fotojournalistiek) het zei:

“When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”

Met andere woorden: waar kleur aan de oppervlakte blijft, kruipt zwart-wit onder de huid.

Maar hey, wie ben ik? Als jij liever kleur hebt, dan krijg je kleur. Doe ik er toch een zwart-wit versie bij; kun je kiezen 😀.

Bovendien kan kleur ook monochroom werken, als je voor kleding en achtergrond kleuren in hetzelfde spectrum neemt, liefst in contrast met de huidskleur.

De profielfoto

Het punt van de profielfoto is dat het vierkant is met een rond frame, en klein. Het is ook je visitekaartje op het platform. De focus moet dus op de persoon liggen. Alles wat geen functie heeft, laat je weg. Dat betekent in de regel een rustige achtergrond.

Daar het ook om herkenning en zichtbaarheid gaat, ligt in het algemeen de nadruk op je gezicht: een zogenoemd headshot. Hoewel voor de hand liggend, is het zeker geen must. Ik heb ook goede profielfoto’s gezien, waar de persoon ten voeten uit gefotografeerd was. Zeker als het voor je werkzaamheden relevant is, kan het een goed idee zijn om iets uit te zoomen en bijvoorbeeld een werk gerelateerd attribuut mee nemen in de foto. Dit kan overigens ook met de achtergrond opgelost worden, als het maar niet te veel aandacht weg trekt van de geportretteerde.

Wat maakt dat ik deze vier voorbeelden goed vind?

In de eerste plaats zijn ze allemaal krachtig. Er is niets dat de aandacht onnodig af leidt. Alle vier zijn het rustige foto’s, waardoor de persoon goed uit komt, en iets over zichzelf vertelt. Er spreekt zelfvertrouwen uit de portretten.

Als tweede zorgt het zwart-wit er mede voor dat er iets van het karakter zichtbaar wordt.

Ten derde: omdat de geportretteerde je aan kijkt, wordt je uitgenodigd om een verbinding te maken.

Ik vind het voor een profielfoto belangrijk dat de geportretteerde in de camera kijkt. Dus kijkt hij/zij jou als bezoeker van het profiel óók aan.

Samenvattend heb je in mijn visie voor een goede profielfoto nodig:
1 – een rustige achtergrond
2 – een uitnodigende houding
3 – indien gewenst en mogelijk: een attribuut dat in relatie staat met je werkzaamheden.
3 – zorg dat je je bezoeker van je pagina aan kijkt.
4 – een goede fotograaf

Vind je dit leuk?

Deel de blogpost op je social media!

LinkedIn
Facebook
WhatsApp
error: Alert: Content is protected !!