Australië grijpt je, en laat je niet meer los. We hebben zes weken mogen en kunnen snuffelen aan een fractie van wat Australië te bieden heeft. Op elke plek waar we geweest zijn, kun je zonder problemen een week of twee vertoeven zonder je te gaan vervelen.

Wat maakt Australië zo bijzonder?

In de eerste plaats natuurlijk de schaal. Natuurlijk zijn er meer landen met grote afmetingen en afstanden, maar voor mijn gevoel heeft Australië toch iets bijzonders. Je kunt een afstand van Nijmegen naar de Pyreneeën afleggen, zonder dat er wezenlijk iets aan het landschap verandert. Je kunt zeggen dat Uluru in de buurt van Alice Springs ligt, maar het is wel 400 km met de auto. The Olgas, die vlak bij Uluru liggen, is toch ongeveer 50 km verderop.
Je zult maar 200 km moeten rijden, alleen om boodschappen te doen! Dat kunnen wij ons niet voorstellen.

In de tweede plaats de Australiër zelf. Wat een lief en aardig volk! Op de een of andere manier hebben ze geen kapsones. Of je strak in het pak zit, of je voortbeweegt in korte broek en op teenslippers, het maakt niet uit. Feestje of uit eten? Je komt alle kledingvarianten tegen. Wil je alleen wat frietjes of een salade eten? Geen probleem. Er is niemand die zich daaraan stoort of er commentaar op heeft.

Australië grijpt je, en laat je niet meer los

Daarbij is Australië een schoon land. Je ziet weinig tot geen zwerfvuil (meestal gesprongen banden, af en toe een heel autowrak langs de kant van de weg). Overal zijn openbare toiletten, in de steden en dorpen, maar ook op veraf gelegen locaties in wandelgebieden. De toiletten zijn schoon, en er is altijd wc papier. We zijn maar één keer op toiletten gestuit waarvan je kunt vinden: dat kan schoner. Maar voor Nederlandse begrippen waren ze eigenlijk nog heel acceptabel.
Overal in parken en op campings staan barbecues die door iedereen te gebruiken zijn. Ook die worden keurig na gebruik schoon gemaakt, zodat de volgende van een schone barbecue gebruik kan maken.

De natuur is overweldigend. Elke dag van onze reis leverde wauw-momenten op. En dan denk je: Nu kan het echt niet mooier worden. Maar de volgende dag is het wéér mooier. En dat zes weken lang, tot in de steden…

Na het genieten terug naar het “gewone” leven

Het is best een klus om het leven in Nederland weer op te pakken, afgezien van de jetlag. Je zou willen dat iets van de relaxte sfeer van Australië ook in Nederland (Europa) in het bloed gaat zitten.

Uluru

Vind je dit leuk?

Deel de blogpost op je social media!

LinkedIn
Facebook
WhatsApp
error: Alert: Content is protected !!